Eén jaar stroomproductie – nieuwsbrief juni 2022

 


View this email in your browser

In deze nieuwsbrief: doet de installatie wat ons voorgerekend is? Wisseling in het bestuur waarbij ons kersverse bestuurslid zich voorstelt. Welke ontwikkel mogelijkheden liggen er voor KweekZon in het verschiet? Veel leesplezier!

Eén jaar stroomproductie

De zonnestroom installatie produceert sinds 13 mei 2021 stroom. Nu we een jaar verder zijn kunnen we vaststellen dat de installatie meer stroom heeft geproduceerd dan was berekend. We hebben 188 MWh aan duurzame energie opgewekt. De berekening die de installateur heeft gemaakt gaf aan dat we uit konden gaan van 182 MWh voor het eerste volle jaar. Maart was een zeer zonnige maand en heeft hier een flinke bijdrage aan geleverd.

Bestuurszaken

Rob Langestraat heeft inmiddels het bestuur verlaten, Arjen Zoodsma neemt zijn rol als voorzitter over. Harry Habets is op de ledenvergadering benoemd als bestuurslid, Remco van Kessel en Dick Hagoort blijven in het bestuur als respectievelijk penningmeester en secretaris.

Het bestuur heeft een rooster van aftreden, wat betekent dat er volgend jaar zowel voor Remco als voor Dick vervanging gevonden moet worden. Dit om alles rond de KweekZon installatie goed te laten lopen, maar ook om in de toekomst nieuwe projecten op te kunnen zetten.

Even voorstellen

Als nieuw bestuurslid van Kweekzon ben ik op dit moment aan het kennismaken met het project en de mensen er omheen, en het leek me leuk om wat van mijn eerste indrukken te noteren voor jullie, de coöperatieleden.

Want: we zijn met elkaar een coöperatie! Een woord dat mij zelf meer doet denken aan oude landbouwtermen, iets voor aardappeltelers of melkboeren. Maar eigenlijk boeren wij op deze manier ook: wij maken stroom op ons eigen zonne-akkertje, dat in dit geval toevallig bovenop een echte landbouwkas zit. Hoe slim wil je het hebben?

Panelen op de kassen zorgen voor schaduw waar dat gewenst is en zijn nauwelijks zichtbaar

Dat is mijn volgende indruk: wat een mooi project is dit, wat een doorzettingsvermogen van de mensen die het initiatief hebben genomen, wat een hordes die er genomen moesten worden, en wat geweldig dat er nu een klinkend resultaat is!

De omvormers die de stroom van de panelen geschikt maken voor afgifte aan het net

Pas na een rondleiding zag ik hoeveel werk er verzet is, hoeveel er nodig is geweest om dit project te realiseren. Dan gaat het om de techniek, want er komt ineens een stroomproducent bij die door Liander aangesloten moet worden. Maar ook om de contacten met de gemeente, de aannemers, de ledenadministratie, de website, de app, kortom duizend dingen die geregeld moesten worden.

Voor ons als leden telt voornamelijk dat onze investering in groene energie op een verantwoorde manier beheerd wordt. Op de laatste ledenvergadering was volledig duidelijk dat dat wel goed zat. Inmiddels zal iedereen ook zijn afrekening deel van de winst op de verkoop van stroom ontvangen hebben, met een leuk resultaat.

Een bestuur als dit heeft continuïteit nodig. Vandaar dat ik mij aangemeld heb en ik hoop op meer mensen die vrijwillig een bijdrage willen leveren. Om nog jaren te profiteren van deze installatie, en misschien in de toekomst een volgende stap te zetten…

Veel zonuren toegewenst, Harry Habets

Kennemer Kracht

Kennemer Kracht (https://kennemerkracht.nl/) is een koepelorganisatie van waaruit nieuwe projecten ondersteund en begeleid kunnen worden. Eén van die projecten zou het dak van het NME-gebouw kunnen zijn, hierover gaat het bestuur binnenkort verder nadenken.

Het NME gebouw op de Haarlemmer Kweektuin

Volg KweekZon via
Facebook | Instagram  | Twitter | LinkedIn | KweekZon.nl

Copyright © KweekZon
www.kweekzon.nlinfo@kweekzon.nl 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


 

 

 

This email was sent to ernst.blok@zeekraai.nl

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

KweekZon Coöperatieve Energie U.A. · Heussensstraat · 8 · Haarlem, 2023JR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *