Nieuwsbrief maart 2021

View this email in your browser

Een drukke projectleider

Onze KweekZon projectleider Arjan Zoodsma heeft de afgelopen periode niet stil gezeten. De uitvoering van het project vraagt veel afstemming tussen alle betrokken partners. Dat zijn in de eerste plaats natuurlijk de bedrijven Janszon en TST die de panelen gaan aanbrengen. Daarnaast hebben we ook te maken met energie-installatiebedrijf Engie en netbeheerder Liander. En er is natuurlijk ook overleg en afstemming met de gemeente, de Stichting Haarlemmer Kweektuin, NME, en de ondernemers op de kweektuin (zoals het Kweekcafé en Haarlemmer Hout).

De plaatsing van de installatie is begonnen!

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. In februari heeft Engie gleuven gegraven in de kassen. Daarin liggen nu holle kunststof buizen waardoor straks de stroomkabels getrokken gaan worden naar onze meterkast die weer wordt verbonden met het wijktransformatorstation van Liander. De opgewekte stroom kan dan zo, van onze KweekZon zonnepanelen op de kassen, het grote elektriciteitsnet op.

Janszon is in de voorjaarsvakantie begonnen om de daken te voorzien van kabelgoten en montagerails. Ook worden er bevestigingshaken op de timmerloods en de hoge kas gemonteerd zodat het leggen van de panelen hierop in maart kan gaan beginnen. Op 10 maart gaat TST beginnen met haar deel van de installatie, het vervangen van het dakglas van de lage kassen door zonnepanelen. Het legplan optimaliseert de schaduwwerking: zon op het kweekgoed en de orangerie en schaduw op de werkplekken van NME. De omvormers en verdeler zullen medio maart geplaatst worden. Dan ook zal Liander de verbinding maken met het middenspanningsstation aan de Kweektuinstraat. We verwachten dat de installatie op 1 april kan gaan draaien.

Bouwdrukte

Het aanbrengen van de  installatie begint vroeg in het jaar. En dat komt goed uit. Het Kweekcafe is nog dicht vanwege de coronamaatregelen en ook in de kassen is er nu nog ook wat minder activiteit dan in het voorjaar.

Over onze eigen opgewekte elektriciteit

Wij hebben het onafhankelijk meetbedrijf Kenter ingeschakeld om straks precies te kunnen meten hoeveel stroom KweekZon dagelijks opwekt.
Onze voorzitter Rob Langstraat heeft een PPA-offerte ontvangen van energiemaatschappij Greenchoice. Een Power Purchase Agreement (PPA) is voor producenten met decentrale duurzame energieprojecten.

Zo weten wij hoeveel de Coöperatie KweekZon ontvangt van Greenchoice voor de door ons, aan het net, geleverde stroom.

Verlenging van de Regeling Verlaagd Tarief

De overheid heeft besloten de Regeling Verlaagd Tarief (de oude postcoderoosregeling) nog te verlengen tot 1 april 2021. Dat is goed nieuws. Want het betekent dat de leden vanaf 1 april 15 volle jaren kunnen profiteren van de teruggave van energiebelasting.

Kunnen er nog nieuwe leden meedoen met de Zonnepanelen?

KweekZon heeft nu een wachtlijst. Door de overweldigende belangstelling voor de panelen, zitten we op dit moment ‘vol’. Wel zijn er voor mensen in Haarlem Noord mogelijkheden bij een andere zonne-energie coöperatie. Meer informatie vindt u op https://haarlemnoorderlicht.nl/

Volg KweekZon via
Facebook | Instagram  | Twitter | LinkedIn | KweekZon.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *