Veelgestelde vragen

Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh stroom per jaar. Een ‘zonnestroomdeel’ levert zo’n 220 kWh op per jaar. Wij adviseren om niet meer dan 80% van het jaarverbruik met zonnepanelen op te wekken. Als er meer wordt opwekt dan verbruikt, dan wordt de energiebelasting over het surplus niet terug betaald. Het is financieel dus niet aantrekkelijk om te veel zonnestroomdelen te kopen.

Wij adviseren om niet meer dan 80% van het jaarverbruik op te wekken met zonnepanelen. Als er meer opwekt dan je verbruikt, dan wordt over het surplus geen energiebelasting ingehouden. Dat is minder rendabel en resulteert in een langere terugverdientijd.

Het maximum dat KweekZon hanteert is gerelateerd aan de korting op de energiebelasting die geldt tot een verbruik van 10.000 kWh/jaar. Een deelnemer kan dus maximaal 80% van 10.000 / 220 = 36 zonnestroomdelen afnemen.

Alle zonnestroomdelen zijn verkocht.
De zonnepanelen zijn in 2021 neergelegd op de kassen van de Haarlemmer Kweektuin.

In elk produktiejaar, rond 1 november, ontvangt een lid een bericht van welke energieleverancier de stroom wordt afgenomen. Wij sturen de leden daarvoor een uitnodiging met een persoonlijke link naar een portal.

Elke energieleverancier geeft de energiebelasting terug over de periode van het energiecontract mits zij meewerken aan de postcoderoosregeling. KweekZon neemt contact op met alle energieleveranciers die meewerken om af te stemmen wanneer zij de ledenverklaringen nodig hebben en binnen welke termijn zij de energiebelasting verrekenen en uitbetalen. KweekZon stelt vervolgens de bevestigde ledenverklaringen op en stuurt deze naar de energieleveranciers.

De opgewekte stroom wordt door KweekZon geleverd aan de gecontracteerde energieleverancier. Deze koopt immers de opgewekte stroom van KweekZon. De hoeveelheid opgewekte stroom is door onze eigen productiemeter geregistreerd. Jaarlijks betaalt de energieleverancier aan KweekZon voor de geleverde stroom middels een jaarnota. Na aftrek van de door KweekZon betaalde kosten voor onderhoud aan de installatie wordt het ontvangen bedrag één keer per jaar verdeeld over de deelnemers. De houder van zonnestroomdelen krijgt per zonnestroomdeel eenzelfde bedrag uitbetaald door KweekZon. Bij 1 zonnestroomdeel wordt dan 1x het jaarbedrag en bij 6 zonnestroomdelen dan 6x het jaarbedrag uitbetaald. Op deze manier wordt de opgewekte stroom op een eerlijke manier verdeeld over de deelnemers.

Wanneer een lid gaat verhuizen buiten het postcodegebied, dan kan wettelijk gezien, geen gebruik meer gemaakt worden van de gunstige postcoderoosregeling. Als lid wordt dan alleen nog geprofiteerd van de opbrengst van de opwek van de zonnepanelen. Dat is financieel minder gunstig.

Wanneer verhuist wordt binnen het postcode gebied dan is lid blijven van KweekZon geen punt. Geef het nieuwe adres, de verhuisdatum en EAN-code van de aansluiting op het nieuwe adres via mail door aan administratie@kweekzon.nl. De EAN code van de aansluiting op het elektriciteitsnet is te vinden op eancodeboek.nl.

De coöperatie kan helpen bij de verkoop van de zonnestroomdelen. Er is inmiddels een wachtlijst opgebouwd. Ook zijn er altijd bestaande leden van de coöperatie die hun aantal zonnestroomdelen willen uitbreiden.

Bij overlijden gaat het zonnestroomdeel over op naam van een van de achterblijvende huishoudleden. Dit betreft ook het aangepaste energiecontract. Als het huis leeg achterblijft en het energiecontract opgezegd wordt, kunnen de erfgenamen het zonnestroomdeel verkopen. Dit kan aan de nieuwe eigenaren van de woning of aan geïnteresseerden in de in aanmerking komende postcodegebieden. KweekZon kan je helpen bij de verkoop van de zonnedelen.

De korting op de energiebelasting waarop de postcoderoosregeling van de overheid recht geeft, geldt voor een periode van maximaal 15 jaar. De zonnestroominstallatie heeft een technische levensduur van meer dan 15 jaar. Na deze 15 jaar ontvang een lid geen korting meer op de energiebelasting. Het profiteren van de opbrengst van de opwek van de zonnepanelen gaat gewoon door. Dit is echter minder rendabel. Na die 15 jaar zal de coöperatie samen met de eigenaar van de gebouwen, de gemeente Haarlem, bekijken wat er met de zonnestroominstallatie gaat gebeuren. Het voorstel zal dan aan de Algemene Ledenvergadering worden voorgelegd. Tot aan die tijd is er zekerheid: er is een dakovereenkomst met de gemeente gesloten die KweekZon het recht van opstal voor 15 jaar garandeert.

De panelen worden aangebracht op een deel van de lage kassen en een deel van de hoge kassen. De kassen zijn eigendom van de gemeente Haarlem en deze heeft ervoor gezorgd dat de constructie veilig is. Ook komen er panelen op de loods van Haarlemmer Hout en op de kas het Kweekcafé.

Een lid mag altijd deelnemen. Ook als al wel zonnepanelen op het eigen dak hebt, maar de opbrengst daarvan onvoldoende is voor het stroomverbruik dat in de eigen woning wordt gebruikt.

Alleen inwoners van Haarlem Noord, Overveen en Bloemendaal in de postcodegebieden 2011, 2013, 2015, 2021, 2022, 2023, 2024, 2051 of 2061 kunnen meedoen. Deze bewoners in deze zogenaamde postcoderoos gebieden kunnen aanspraak maken op de korting op de energiebelasting. Alleen voor deelnemers in deze postcode gebieden is het dus financieel gunstig om mee te doen. Hier lees je meer over de postcoderoosregeling van de overheid.

Nee, de huidige energieleverancier kan gewoon behouden blijven, mits deze meewerkt aan teruggave van de energiebelasting.

Lees hier meer over hoe KweekZon werkt.

Ja, die is er. Dagelijks kan bekeken worden hoeveel er in totaal en met de zonnestroomdelen is opgewekt. Er is een overzicht per maand en per productiejaar. Tevens geeft de app een indicatie van de gerealiseerde besparing. Alle deelnemers ontvangen een e-mail met daarin een link om hun eigen account voor de app te activeren.’

Dit kan je doorgeven via de Voorstroom App. Ga naar het menu, Mijn Gegevens, selecteer de nieuwe energieleverancier en voer de overstapdatum in. Een wijziging kan ook via mail doorgeven worden aan administratie@kweekzon.nl

Wijziging van het IBAN bankrekeningnummer en de tenaamstelling kan via de mail doorgeven worden aan administratie@kweekzon.nl

Wijziging van e-mail en/of telefoon kan via de mail worden doorgeven aan administratie@kweekzon.nl

Staat je vraag er niet tussen?

Neem gerust contact op via één van de onderstaande mogelijkheden